L’Empordà, competint amb la Borgonya

Categories: mitjans.

L’Empordà diu vi. Aquest és el missatge que cal enfortir”, va assegurar ahir el sommelier i copropietari del millor restaurant del món El Celler de Can Roca, Josep Roca. En el marc d’un conferència sobre els vins de la DO del Festival del Vi Vívid, Roca va pronunciar un discurs ple de continguts poètics que buscava animar els cellers, productors i a tots els agents i de sectors implicats a crear vincles amb aquest producte. Les potencialitats de l’Empordà són moltes, va dir, però encara falta treballar per aconseguir explotar-les millor.
Roca va iniciar el seu parlament enmig d’un cúpula del Museu Dalí plena i va assegurar que sempre s’ha volgut acostar a Figueres. “Joaquim Nadal sempre deia que Girona estava molt bé però que per menjar bé s’havia d’anar a Figueres”, va explicar. Un repte que al llarg dels anys el Celler de Can Roca ha anat forjant fins a situar-se al cim del reconeixement gastronòmic. Però ell, home de “copes”, sap molt bé que el vi no és només el raïm. “El vi també ha de parlar del paisatge i de la gent que el fa”, va insistir. Per això, va dir, s’ha de vincular amb tot el que envolta “aquesta terra”. “L’Empordà pot competir amb Califòrnia o la Borgonya. Sí. Però també té altres coses fantàstiques que poden entretenir a la gent i fer la competència. Hem de ser capaços de crear vincles emocionals amb tot això”, va dir. També va celebrar la consecució de la Ruta del Vi de la DO i el Festival Vívid, del que va afirmar estar convençut que arribarà a les “tres estrelles Michelin”.
Per cloure un emotiu discurs plagat d’amor per la terra, el prestigiós sommelier va prendre una copa amb vi d’unes vinyes que van fer de tallafocs durant l’incendi de 2012. Un vi fumat com a símbol de salvació d’un territori ric en història, gent i paisatges.